Το κλιματιστικό πλέον αποτελεί καθιερωμένη συσκευή σε ένα σπίτι, σέ ένα γραφείο, σε μια μεγάλη αίθουσα κτλ.

Με τα χρόνια έφτασε να ανήκει στις λεγόμενες ηλεκτρικές / ηλεκτρονικές συσκευές δηλαδή στην ίδια κατηγορία που ανήκουν οι τηλεοράσεις, τα στερεοφωνικά, οι κουζίνες, τα ψυγεία και…τα κινητά!

Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγάλες κατασκευάστριες εταιρείες συνοδεύουν το brand τους με επιθέματα όπως ‘electric’, ‘electronics’ εξ ού και Mitsubishi Electric, Samsung Electronics, General Electric κτλ.

Αν και το κλιματιστικό είναι μια συσκευή που χρησιμοποιείται πάρα πολύ δεν τυγχάνει του ανάλογου καθαρισμού. Χρησιμοποιείται πάρα πολύ για να καθαρίζεται τόσο λίγο.

Συνήθως ένα κλιματιστικό συντηρείται μια φορά το έτος και αν, όπου και λαμβάνει χώρα ο χημικός καθαρισμού του εσωτερικού μηχανήματος. Στην ίδια διαδικασία περιλαμβάνεται και το πλύσιμο των φίλτρων το οποίο το κάνει άλλωστε και ο χρήστης του κλιματιστικού. Όποτε το θυμάται φυσικά.

Τα κυρίαρχα ερωτήματα είναι : ‘αρκεί η μοναδική ετήσια συντήρηση;’ ,‘θέλει περισσότερο;’ , ‘τι πρέπει να περιλαμβάνει μια περιοδική συντήρηση;’, ‘ποιο το κόστος ενός σωστού service’.    

Ξεκινώντας τις απαντήσεις σημειώνω τόσο με την εμπειρία του χρήστη, όσο και με την εμπειρία του μηχανικού και υπεύθυνου ομάδας συντηρητών, ότι service μια φορά το χρόνο δεν αρκεί.

Κάποιοι μιλούν ότι η περιοδικότητα της συντήρησης εξαρτάται από την συχνότητα λειτουργίας του κλιματιστικού. Μικρή συχνότητα λειτουργίας άρα και μειωμένη ανάγκη συντήρησης. Μόνο που μια τέτοια λογική είναι αρκετά μονοδιάστατη. Διότι σκόνη υπάρχει παντού, συσσωρεύεται παντού, σε όλα τα πράγματα. Το κλιματιστικό γιατί να ξεφεύγει;

Εξάλλου, οφείλει να μας ενδιαφέρει όχι η γενική σχέση χρήσης service κλιματιστικού αλλά η ειδική σχέση υψηλής χρήσης service η οποία γεννά και τα περισσότερα προβλήματα.

Γι αυτό και το service ενός κλιματιστικού είναι ανάγκη να γίνεται τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο.

Η πλύση των φίλτρων οφείλει να γίνεται κάθε μήνα (το ελάχιστο) [1] έως 2 εβδομάδες ανά μήνα το μέγιστο από τον χρήστη. [2].

Ένα επαγγελματικό service κλιματιστικού περιλαμβάνει [3] :

 • Έλεγχο της σωστής ποσότητας ψυκτικού ρευστού
 • Έλεγχο ύπαρξης διαρροών ψυκτικού ρευστού με χρήση ανιχνευτή διαρροών.
 • Έλεγχος και σφράγιση αεραγωγών υπό διαρροή στα κεντρικά συστήματα.
 • Μέτρηση της ροής του αέρα στον εναλλάκτη του εσωτερικού μηχανήματος.
 • Εξακρίβωση της ορθής ακολουθίας του ηλεκτρικού ελέγχου και διασφάλιση ότι οι λειτουργίες θέρμανσης και ψύξης δεν ενεργοποιούνται ταυτόγχρονα.
 • Επιθεώρηση όλων των ηλεκτρικών συνδέσεων, καθαρισμός και σύσφιξη ηλεκτρικών επαφών με εφαρμογή ειδικής επίστρωσης επένδυσης όπου κρίνεται απαραίτητο.
 • Έλεγχο της ακρίβειας του θερμοστάτη.
 • Χημικό καθαρισμό του εσωτερικού μηχανήματος.
 • Πλύση των φίλτρων.
 • Απλό καθαρισμό του εξωτερικού μηχανήματος.
 • Ακουστικό έλεγχο συμπιεστή

Πριν απαντηθεί το ερώτημα του κόστους ενός σωστού service κλιματιστικών αξίζει να ξεκαθαριστεί τι δεν αποτελεί κόστος : η τιμή των 10 € για service κλιματιστικού είναι παραπλανητική.

Διότι με λόγια απλά και σταράτα 10 € δεν φθάνουν για να καλύψουν την ώρα εργασίας και τα υλικά ενός τεχνικού για να συντηρήσει σωστά ένα κλιματιστικό μηχάνημα.

Το διαδίκτυο βρίθει από δυσμενείς κριτικές πελατών οι οποίοι πλήρωσαν το ‘10ευρω’ για service κλιματιστικού και εισέπραξαν υπηρεσία που οι ίδιοι θα μπορούσαν, αν και αδαείς, να την κάνουν καλύτερα! Μια περιπλάνηση στο διαδίκτυο επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

Στην Attica Frigo με γνώμονα τις αξίες μας ορίσαμε την τιμή του βασικού service κλιματιστικού στα 25 € ανά τεμάχιο.

Μια τιμή που θεωρούμε πρώτα απ’ όλα δίκαιη για το πνεύμα των καιρών. Δίκαιη για την σχέση πελάτη – εταιρείας. Μια τιμή από την οποία και τα δυο μέρη θα μείνουν ευχαριστημένα. Μια τιμή που δημιουργεί στην εταιρεία το κίνητρο να εξυπηρετήσει σύμφωνα με τις αξίες της τον πελάτη και στον πελάτη την ωφέλεια ενός σωστού service κλιματιστικού.

Μια τιμή που χτίζει σχέση εμπιστοσύνης.

Μια τιμή επίσης, ανταγωνιστική.

Ανταγωνιστική διότι προσφέρει τόσα πολλά για τόσο λίγο. Τιμή ανταγωνιστική στο πνεύμα των καιρών για ‘less for more’.

Περισσότερες τεχνοοικονομικές λεπτομέρειες στον τιμοκατάλογό μας εδώ

– Θέλετε πραγματικά ένα σωστό, επαγγελματικό service κλιματιστικού για το σπίτι, το γραφείο σας;

– Τότε μην εμπιστεύεστε το 10 ευρω…

– Εμπιστευτείτε την Attica Frigo…

χωρίς δεύτερη σκέψη!

 

[1] https://www.energy.gov/energysaver/maintaining-your-air-conditioner
[2] https://www.daikin.com.au/faq/how-often-should-i-clean-filters-my-air-conditioner
[3] στο 1 όπως και σύμφωνα με την εμπειρία της Attica Frigo A.E.