1. Τι είναι η αντλία θερμότητας;
  2. Συμφέρει οικονομικά μια αντλία θερμότητας;
  3. Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά μιας αντλίας θερμότητας;
  4. Πως λειτουργεί μια αντλία θερμότητας;
  5. Συνδέεται η αντλία θερμότητας με καλοριφέρ και άλλα θερμαντικά σώματα όπως fan coils;
  6. Μπορώ να έχω ζεστό νερό χρήσης με αντλία θερμότητας;
  7. Ποιες είναι οι καλύτερες μάρκες αντλιών θερμότητας;
  8. Μπορώ να βρω αντλίες θερμότητας στην πλατφόρμα Skroutz;

 

Τι είναι η αντλία θερμότητας;

Η αντλία θερμότητας είναι και αυτή ένα κλιματιστικό μηχάνημα σαν όλα τα άλλα. Ακόμη και τα απλά κλιματιστικά που έχουμε στο σπίτι ή στην εργασία μας είναι και αυτά αντλίες θερμότητας.

 

 

Με τη μόνη διαφορά ότι το κλιματιστικό μηχάνημα που έχει επικρατήσει να λέγεται ‘αντλία θερμότητας’ είναι η αντλία θερμότητας αέρα νερού. Με άλλα λόγια είναι ένα κεντρικό κλιματιστικό μηχάνημα που συνδέεται με πολλά σώματα (όπως fan coils, θερμαντικά panels) μέσω κεντρικών σωλήνων . Στους σωλήνες αυτούς ρέει ζεστό νερό το χειμώνα για θέρμανση και κρύο νερό το καλοκαίρι για ψύξη

 

 

 

 

Συμφέρει οικονομικά μια αντλία θερμότητας;

Η σύντομη και έγκυρη απάντηση είναι ΝΑΙ!!!

συμφέρει η αντλία θερμότητας;

 

Έχει μάλιστα γίνει και σχετική μελέτη από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο η οποία απέδειξε ότι η αντλία θερμότητας συγκρινόμενη με άλλα μέσα κλιματισμού όπως καυστήρες – λέβητες, τζάκια κτλ είναι η πιο οικονομική.

Στο παρακάτω link μπορείτε να δείτε την συγκεκριμένη μελέτη.

 

Η οικονομική ωφέλεια της αντλίας θερμότητας έγκειται στον υψηλό συντελεστή απόδοσης. Στα διάφορα manuals και στην βιβλιογραφία το συναντάμε ως C.O.P. (Coefficient of Performance).

Ο συντελεστής απόδοσης μετρά σε ένα μηχάνημα την ενέργεια που καταναλώνει σε σχέση με την ενέργεια που θέλουμε να μας αποδώσει.

συντελεστής απόδοσης αντλίας θερμότητας

Η αντλία θερμότητας είναι ένα μηχάνημα που μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια που του παρέχουμε από το δίκτυο (Δ.Ε.Η.) στην  θερμική ενέργεια που θέλουμε για να μας κλιματίσει το χώρο, να μας κάνει να  νιώσουμε άνετα.

Λογικά μας συμφέρει να έχουμε όσο το δυνατόν χαμηλότερη ενέργεια να παρέχεται στην αντλία θερμότητας και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη για τον κλιματισμό μας. Αυτό συμβολίζει και ο υψηλός C.O.P. μιας αντλίας θερμότητας.

Με άλλα λόγια μια αντλία θερμότητας μας ζητά λίγα (σε ηλεκτρική ενέργεια) και μας δίνει περισσότερα σε ενέργεια κλιματισμού (θερμική ενέργεια).

μετατροπή ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμική

Η αντλία θερμότητας επιτυγχάνει τον συνδυασμό χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης με υψηλές αποδόσεις χάρις την τεχνολογία inverter στον συμπιεστή.

Η τεχνολογία inverter αποτελείται από ηλεκτρονικές πλακέτες οι οποίες συνδυαστικά βάζουν τον συμπιεστή να λειτουργεί στις κατάλληλες στροφές με κύριο στόχο τις χαμηλές στροφές όταν η θερμοκρασία του χώρου που θέλουμε είναι στα επιθυμητά όρια.

Εκεί βρίσκεται η καρδιά της κατανάλωσης ενέργειας. Στη διατήρηση των χαμηλών στροφών. Παλαιότερα οι συμπιεστές που δεν είχαν inverter εμπλέκονταν σε έναν κύκλο σταματήματος ξεκινήματος (on – off) . Σε κάθε έναρξη κάθε κινητήρας ‘τραβάει’ πολύ ρεύμα και έτσι η ηλεκτρική κατανάλωση ανεβαίνει. Τα παλιά κλιματιστικά είχαν αμέτρητους κύκλους on – off με αποτέλεσμα να είναι ενεργειακά δαπανηρά.

Τα σύγχρονα κλιματιστικά με την inverter τεχνολογία δεν εμπλέκονται σε δαπανηρούς κύκλους on off και έτσι συμφέρουν οικονομικά την τσέπη του καταναλωτή.

Δεν συμβαίνει το ίδιο με άλλα συστήματα κλιματισμού όπως λέβητες, τζάκια, κτλ.

τεχνολογία inverter

Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά μιας αντλίας θερμότητας;

Οτιδήποτε στη ζωή έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Ας δούμε λοιπόν πια είναι αυτά και για την αντλία θερμότητας

Πλεονεκτήματα

  • Χαμηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και χαμηλό κόστος λειτουργίας
  • Υψηλές αποδόσεις θερμικής ενέργειας (ψύξη – θέρμανση)
  • Εξαιρετικά χαμηλό κόστος συντήρησης
  • Επιδοτούμενη από διάφορα προγράμματα (Εξοικονομώ)
  • Τεχνολογία φιλική προς το περιβάλλον
  • Εξάρτηση μόνο από την τιμή του ρεύματος που δεν παρουσιάζει τις ίδιες υψηλές διακυμάνσεις με άλλες τιμές πόρων ενέργειας όπως πετρέλαιο και φυσικό αέριο
  • Εξοικονόμηση χρηματικής δαπάνης από 30% έως και 70% σε σχέση με την αντίστοιχη για πετρέλαιο
  • Εργονομία και ευελιξία. Με το πάτημα μόνο ενός κουμπιού έχεις κλιματισμό σε όλο σου το σπίτι. Δεν χρειάζεται να γεμίζεις κάθε λίγο και λιγάκι το λέβητά σου με πετρέλαιο.
  • Όταν συνδυάζεται σε ψύξη και θέρμανση με fan coils δίνει την αίσθηση ότι ο χώρος κλιματίζεται πολύ γρήγορα. Αυτό οφείλεται στον συνδυασμό δυο γεγονότων : του αέρα και του σώματός μας. Το σώμα αντιλαμβάνεται τον αέρα είτε πιο θερμό είτε πιο ψυχρό (ανάλογα την εποχή) σύμφωνα με την ταχύτητα του δεύτερου. Υψηλές ταχύτητες στον αέρα μας κάνουν να νιώθουμε είτε το κρύο είτε τη ζέστη πιο έντονα. Τα fan coils επειδή δίνουν ταχύτητα στον αέρα (εξαναγκασμένη κυκλοφορία του αέρα) σε σχέση με τα panels που βασίζονται μόνο στη φυσική , φαίνεται ότι κλιματίζουν πιο γρήγορα το χώρο.
  • Με ένα μόνο μηχάνημα επιτυγχάνουμε 2 λειτουργίες κλιματισμού. Ψύξη και θέρμανση

Μειονεκτήματα

  • Σχετικά υψηλό κόστος αρχικής επένδυσης σε σχέση με έναν τυπικό λέβητα
  • Σχετική ευαισθησία στις απότομες διακυμάνσεις του ρεύματος της Δ.Ε.Η. όπως υπερτάσεις και υποτάσεις.
  • Σχετικά μεγάλο κόστος συγκεκριμένων ανταλλακτικών όταν παρέλθουν οι εγγυήσεις.
  • Δεν ‘παντρεύεται’ τέλεια με θερμαντικά σώματα ενώ δεν συνίσταται όταν αυτά είναι τα κλασικά παλιά, οι λεγόμενες ‘φέτες’. Περαιτέρω εξήγηση για το γεγονός αυτό δίνεται στην απάντηση της ερώτησης 5. Στην περίπτωση που η εγκατάστασή μας θα διατηρήσει τα θερμαντικά panels απαιτείται επικοινωνία με τον υπεύθυνο εγκατάστασης της αντλίας θερμότητας ο οποίος και θα εκλέξει την κατάλληλη αντλία για το σύστημα αυτό.
  • Στη θέρμανση, όταν συνδυάζεται με fan coils, σε πολλούς ανθρώπους, δίνει μια αίσθηση ξηρότητας.
  • Στην θέρμανση όταν συνδυάζεται με fan coils δίνεται η αίσθηση ότι ο χώρος αποθερμαίνεται αρκετά γρήγορα. Αυτό οφείλεται στην αίσθηση του σώματός μας σε δεδομένες ταχύτητες του αέρα. Τούτο το φαινόμενο αναλύθηκε παραπάνω στα πλεονεκτήματα. Στην πράξη λοιπόν δεν είναι ότι κατέβηκε ραγδαία η θερμοκρασία του χώρου αλλά ότι μειώθηκε η ποσότητα του εξαναγκασμένης κυκλοφορίας αέρα. Στα σύγχρονα σπίτια με τις δέουσες μονώσεις ένα τέτοιο ζήτημα είναι πλέον λυμένο διότι τα fan coils δουλεύουν στη χαμηλή σκάλα ταχύτητας του ανεμιστήρα.
  • Δεν ‘παντρεύεται’ καλά με τα θερμαντικά σώματα μπάνιου και ιδίως τις πετσετοκρεμάστρες. Οι λόγοι είναι οι ίδιοι με εκείνους που αναφέρθηκαν παραπάνω για τα θερμαντικά σώματα και που εξηγούνται καλύτερα στην απάντηση της ερώτησης 5. Και εδώ απαιτείται η επικοινωνία με τον μελετητή – εγκαταστάτη ο οποίος θα εκλέξει το κατάλληλο θερμαντικό σώμα μπάνιου.

Πως λειτουργεί μια αντλία θερμότητας

Όπως είπαμε πριν η αντλία θερμότητας είναι και αυτή ένα κλιματιστικό μηχάνημα με τη μόνη διαφορά ότι ψύχει και θερμαίνει νερό το οποίο με την σειρά του ψύχει ή θερμαίνει τον αέρα του χώρου μας.

Ουσιαστικά όταν λέμε πως λειτουργεί μια αντλία θερμότητας εννοούμε το πως λειτουργεί αυτή ως ενιαίο σύστημα κλιματισμού στο σπίτι.

Επομένως πρέπει να γνωρίσουμε ποια είναι τα μέρη του συστήματος του κλιματισμού του σπιτιού μας, τι στόχο έχει το καθένα από αυτά και πως συνδέονται μεταξύ τους.

Τυπικά ένα σύστημα κλιματισμού με αντλία θερμότητας σε ένα σπίτι αποτελείται από τα παρακάτω μέρη όπως φαίνονται στην εικόνα  :

πως λειτουργεί η αντλία θερμότητας

 

Αντλία θερμότητας

Η αντλία θερμότητας αέρος νερού περιλαμβάνει τα τυπικά μέρη ενός ψυκτικού μηχανήματος όπως συμπιεστής, συμπυκνωτής, εκτονωτική βαλβίδα και εξατμιστής τα οποία συνθέτουν τον ψυκτικό κύκλο.

Περιλαμβάνει επίσης τα μέρη του ψυχροστασίου, δηλαδή τις διατάξεις εκείνες που είναι απαραίτητες για να περάσει η θερμότητα του φρέον προς το νερό το οποίο και εισέρχεται στα σώματα της οικείας μας. Τα μέρη του ψυχροστασίου αναλύονται παρακάτω.

Η αντλία θερμότητας είναι επιφορτισμένη με το να παράγει ζεστό φρέον το χειμώνα και κρύο το καλοκαίρι με όσο το δυνατόν χαμηλότερη ηλεκτρική ενέργεια. Ώστε το νερό που συνδέεται με εκείνη και τα κλιματιστικά μας σώματα να βρίσκεται στις σωστές τιμές θερμοκρασίας. Το φρέον με τον νερό έρχονται σε επαφή με τον εναλλάκτη θερμότητας ο οποίος ανήκει στην τάξη των πλακοειδών. Ο εναλλάκτης βρίσκεται πάντα στο ψυχροστάσιο.

Ανάλογα με  το  αν διαθέτουν ενσωματωμένο το ψυχροστάσιο ή οχι οι αντλίες διακρίνονται  σε:

  • Μονομπλόκ (ενσωματωμένο στην αντλία θερμότητας)
  • Split (ξεχωριστό κουτί με το ψυχροστάσιο σε αυτό. Συνήθως τοποθετείται σε εσωτερικό χώρο)

Κάντε κλικ στο παρακάτω link για να περιηγηθείτε στο e-shop της Attica Frigo, το Frigoshop για να δείτε τα διάφορα μοντέλα της αγοράς στις καλύτερες τιμές.

Αμφότερα τα brands είναι μέλη του ομίλου Vrouvas Group.

Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται και οπτικά η διαφορά μεταξύ monoblock και split αντλιών θερμότητας

διαφορά αντλίας θερμότητας monoblock με split

Διακρίνονται ως προς την παραγωγή ζεστού νερού σε

  • Χαμηλών θερμοκρασιών. Παραγόμενο νερό θέρμανσης έως και 60°C
  • Υψηλών θερμοκρασιών. Παραγόμενο νερό θέρμανσης έως και 90°C

Προφανώς οι αντλίες θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών είναι κατάλληλες για εφαρμογές που η θέρμανση είναι πολύ πιο αναγκαία από την ψύξη όπως ορεινά μέρη.

Στο παρακάτω σχήμα απεικονίζεται με απλό τρόπο πως συνδέονται και λειτουργούν οι αντλίες θερμότητας monoblock σε λειτουργίες χειμώνα και καλοκαίρι

λειτουργία αντλιας θερμότητας monoblock τον χειμώνα

 

 

 

Σώματα (fan coils, θερμαντικά panels, πετσετοκρεμάστρες)

Τα σώματα μας είναι διαφόρων κατηγοριών και καθένα από αυτά έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του.

Στα σώματα αυτά εισέρχεται μέσω των σωλήνων του δικτύου το νερό όπως αυτό ψύχθηκε ή θερμάνθηκε από την αντλία θερμότητας.

Fan coils

 

 

 

Τα fan coils είναι τα μοναδικά σώματα που μπορούν να προσφέρουν ψύξη και θέρμανση μαζί. Ο λόγος είναι ότι έχουν έναν ανεμιστήρα ο οποίος τραβά τον αέρα από τον χώρο, τον εισάγει μέσα στο fan coil όπου βρίσκεται ο εναλλάκτης νερού – αέρα, (διάταξη στην οποία εισέρχεται, κυκλοφορεί και εξέρχεται το παγωμένο ή ζεστό νερό από την αντλία θερμότητας ) και τον εξάγει παγωμένο ή ζεστό ξανά στο χώρο.

 

 

 

 

 

Τα περισσότερα διαθέτουν ενσωματωμένο θερμοστάτη ο οποίος ρυθμίζει τη θερμοκρασία που θέλουμε να έχει ο χώρος στον οποίο βρίσκεται το fan coil και την ταχύτητα του ανεμιστήρα (συνήθως στις σκάλες High – Medium – Low)

 

 

 

 

 

Τα fan coils πάντα συνοδεύονται και από μια αναμονή για σωλήνα αποχέτευσης ώστε να αποχετεύονται τα τοπικά συμπυκνώματα του αέρα που γίνεται νερό.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των fan coils παρουσιάζονται παρακάτω :

Πλεονεκτήματα

  • Άμεσος κλιματισμός του χώρου.
  • Εξαιρετικές αποδόσεις σε ψύξη και θέρμανση
  • Δυνατότητα λειτουργίας ψύξης και θέρμανσης
  • Ταχύτητες στον ανεμιστήρα για όλες τις συνθήκες άνεσης
  • Είναι οικονομικά στη λειτουργία
  • Αποδίδουν σε όποια θέση και αν τοποθετηθούν αρκεί να μην μπλοκάρεται η ροή του αέρα

Μειονεκτήματα

  • Κάποιοι άνθρωποι ενοχλούνται από την εξαναγκασμένη κυκλοφορία του αέρα και παραπονούνται για ξηρότητα
  • Απαιτείται τακτικός καθαρισμός του φίλτρου
  • Σε μακροχρόνια λειτουργία λέβητα και νερό άνω των 60°C τα πλαστικά μέρη τους χαλαρώνουν
  • Δεν είναι τόσο οικονομικά στην αγορά

 

Θερμαντικά σώματα panels

 

 

Είναι τα τυπικά θερμαντικά σώματα που διαθέτουν τα περισσότερα σπίτια. Είναι η επόμενη γενιά των παλαιών σωμάτων τύπου ‘φέτας’.

Προσφέρουν ιδανική θέρμανση όταν παντρεύονται με λέβητα. Χρησιμοποιούν τη φυσική ταχύτητα του αέρα, ο οποίος όταν θερμαίνεται αυξάνει λιγάκι την ταχύτητά του.

Δεν μπορούν να λειτουργήσουν στην ψύξη. Όσοι επιχειρήσουν να το κάνουν θα διαπιστώσουν τη ζέστη καλά να κρατεί στο χώρο και κάτω από κάθε panel μια λιμνούλα από νερό.

 

 

 

 

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των θερμαντικών panels παρουσιάζονται παρακάτω :

Πλεονεκτήματα

  • Προσφέρουν ιδανική θέρμανση όταν λειτουργούν με λέβητα και νερό άνω των 60C
  • Είναι οικονομικά στην αγορά και στην λειτουργία

Μειονεκτήματα

  • Δεν προσφέρουν ψύξη το καλοκαίρι
  • Απαιτούνται πολλά τεμάχια για να καλύψουν θερμαντικά έναν χώρο ο οποίος μπορεί να θερμανθεί ακόμη και από 1 μόνο fan coil
  • Αποδίδουν καλά μόνο σε συγκεκριμένες θέσεις ιδίως κοντά σε μπαλκονόπορτες και παράθυρα
  • Δεν παντρεύονται ιδανικά με αντλία θερμότητας διότι τις ιδανικές τους αποδόσεις τις προσφέρουν για νερό άνω των 60C

 

Πετσετοκρεμάστες

 

 

Πρόκειται για θερμαντικά σώματα μπάνιου τα οποία είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να θερμαίνουν το χώρο και να στεγνώνουν τις πετσέτες που αναρτώνται σε αυτά.

Αφού είναι και αυτές θερμαντικά σώματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν στη ψύξη ενώ για τη θέρμανση με αντλία θερμότητας απαιτείται σωστή εκλογή τους από τον μελετητή – εγκαταστάτη.

 

 

 

Σωλήνες υδραυλικές

Πρόκειται για τις σωλήνες στις οποίες κυκλοφορεί το νερό το οποίο ξεκινά παγωμένο ή κρύο και διατρέχει τα σώματα από τα οποία και επιστρέφει ξανά στην αντλία θερμότητας.

Διακρίνονται σε διάφορα είδη από τα οποία τα κύρια που χρησιμοποιούνται για τις οικίες είναι :

  • Χαλκού
  • Πολυστρωματική

Ως προς την εγκατάσταση διακρίνονται διακρίνονται σε

  • Κύριες. Οι σωληνώσεις που συνδέουν την αντλία θερμότητας με τους συλλέκτες.
  • Γραμμών. Οι σωληνώσεις από τους συλλέκτες προς το κάθε fan coil
  • Αποχέτευσης. Είναι οι σωλήνες που αποχετεύουν τα συμπυκνώματα του αέρα κατά τη ψύξη το καλοκαίρι. Υπάρχουν μόνο στις εγκαταστάσεις που αντλία θερμότητας θα δουλέψει και στη λειτουργία της ψύξης

Διάφορες συνδεσμολογίες όπως δισωλήνιο και τρισωλήνιο σύστημα αφορούν κυρίως τον μελετητή – εγκαταστάτη.

Σωλήνα χαλκού

 

 

 

 

 

 

 

 

Σωλήνα πολυστρωματική

 

 

 

 

 

 

 

Για τα fan coils απαιτείται αυστηρά το δισωλήνιο σύστημα διότι διατηρεί τη μέση θερμοκρασία από την αντλία προς τα σώματα ενιαία σε όλο το κύκλωμα ενώ το μονοσωλήνιο έχει διαφορετικές μέσες θερμοκρασίες ανά σώμα. Για αυτό σε παλιές κατοικίες με λέβητα και θερμαντικά σώματα απαιτείται η προσεχτική αυτοψία και μελέτη του συνολικού συστήματος και εν ανάγκη ο εκ νέου σχεδιασμός και εγκαταστάσταση ώστε το σύστημα (νέο ή παλιό) να παντρεύεται με την αντλία θερμότητας.

Ως προς την εγκατάσταση διακρίνονται διακρίνονται σε

  • Κύριες. Οι σωληνώσεις που συνδέουν την αντλία θερμότητας με τους συλλέκτες.
  • Γραμμών. Οι σωληνώσεις από τους συλλέκτες προς το κάθε fan coil
  • Αποχέτευσης. Είναι οι σωλήνες που αποχετεύουν τα συμπυκνώματα του αέρα κατά τη ψύξη το καλοκαίρι. Υπάρχουν μόνο στις εγκαταστάσεις που αντλία θερμότητας θα δουλέψει και στη λειτουργία της ψύξης

 

Συλλέκτες (κολεκτέρς)

Πρόκειται για το μέρος εκείνο του δικτύου των σωληνώσεων το οποίο λαμβάνει τις κεντρικές γραμμές από την αντλία θερμότητας (που είναι μεγαλύτερες σε διατομή) και τις διανέμει σε μικρότερης διατομής σωλήνες για κάθε fan coil. Τυπικά, όσα είναι τα fan coils και τα σώματά μας τόσες πρέπει να είναι και οι έξοδοι των collecters.

Είναι δυο, ένας για την προσαγωγή του νερού και ένας για την επιστροφή.

Διαθέτουν βάνες ώστε να απομονωθεί όποια γραμμή χρειαστεί και είναι πάντοτε μονωμένοι.

Καλό είναι να βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους για αποφυγή απωλειών θερμότητας.

Παρακάτω φαίνεται ενδεικτικά ένα σχέδιο με συλλέκτες, fan coil και πετσετοκρεμάστρες όπου κάθε θερμαντικό μας σώμα έχει το δικό του κύκλωμα προσαγωγής και επιστροφής νερού

 

Λοιπά μέρη ψυχροστασίου

Τα λοιπά μέρη στου ψυχροστασίου είναι διατάξεις που συμπληρώνουν την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του συνολικού συστήματος. Μερικά από αυτά είναι :

  • Δοχείο αδρανείας
  • Φίλτρο νερού
  • Αντικραδασμικά
  • Βάνες
  • Εξαεριστικά
  • Αυτόματος πλήρωσης (να ανανεώνεται το νερό από το δίκτυο ύδρευσης)
  • Μανόμετρα
  • Θερμόμετρα

Κεντρικό χειριστήριο αντλίας θερμότητας

Το κεντρικό χειριστήριο της αντλίας θερμότητας περιέχει βασικές λειτουργίες και ρυθμίσεις όπως :

  • On – off της αντλίας θερμότητας
  • Εναλλαγή ψύξης θέρμανσης
  • Πρόγραμμα ζεστών νερών χρήσης
  • Χρονοπρογράμματα

 

5. Συνδέεται η αντλία θερμότητας με καλοριφέρ και άλλα θερμαντικά σώματα όπως fan coils;

Βεβαίως και συνδέεται. Κάθε όμως είδος σώματος έχει και τις δικές του απαιτήσεις.

Με τα fan coils η αντλία θερμότητας συνδέεται ιδανικά.

Με τα θερμαντικά panels και τις ‘φέτες’ η αντλία θερμότητας, όπως έχουμε ήδη πει, δεν συνδέεται καλά.

Ειδικά με τις φέτες το ‘πάντρεμα’ δεν συνίσταται.

Τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι η αντλία θερμότητας στη θέρμανση λειτουργεί σε συγκεκριμένο θερμοκρασιακό εύρος νερού (+45°C για αντλίες χαμηλών θερμοκρασιών) και συγκεκριμένη ποσότητα νερού σε λίτρα. Τα κλασικά θερμαντικά σώματα και ιδίως οι ‘φέτες’ είναι σχεδιασμένα για να λειτουργούν με πολλά λίτρα νερού σε θερμοκρασίες λέβητα συνήθως άνω των 70°C. Αυτές τα διαφορετικά θερμοκρασιακά επίπεδα απαιτούν και διαφορετικά επίπεδα θερμικής ισχύος για να τα υποστηρίξουν.

Στο παρελθόν μάλιστα , γινόταν μεγάλη υπερδιαστασιολόγηση κλασικών θερμαντικών σωμάτων λόγω άγνοιας και χαμηλής τιμής του πετρελαίου.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σήμερα μια αντλία θερμότητας να έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο την επιπλέον ισχύ που απαιτείται από την ποσότητα νερού και επιπέδου θερμοκρασίας κάθε σώματος αλλά και την υπερδιαστασιολόγηση!

Έτσι, θέλει μεγάλη προσοχή το πάντρεμα αντλίας θερμότητας με υπάρχοντα σώματα panels και πρέπει κάθε φορά να ζητείται η γνώμη του μελετητή – εγκαταστάτη.

 

6. Μπορώ να έχω ζεστό νερό με αντλία θερμότητας;

Η απάντηση είναι ναι.

Επιτυγχάνεται μέσω εγκατάστασης επιπλέον διατάξεων όπως δοχείο αδρανείας, τρίοδη μεταγωγική βαλβίδα μια διάφορες άλλες ρυθμιστικές διατάξεις.

Το σημαντικό εδώ για τον χρήστη είναι το εξής : κατά τη διάρκεια της παραγωγής ζεστού νερού χρήσης το χειμώνα η αντλία θερμότητας δεν στέλνει θερμό νερό για τη θέρμανση των σωμάτων . Παράγει μόνο για τα ζεστά νερά χρήσης σε 60°C. Η τρίοδη βάνα είναι κλειστή για το δίκτυο του κλιματισμού και ανοικτή για το δίκτυο των ζεστών νερών χρήσης.

Ο χρήστης οφείλει να γνωρίζει ότι η συνεισφορά της αντλίας θερμότητας στην παραγωγή ζεστών νερών χρήσης είναι επικουρική όχι κύρια. Η κύρια συνεισφορά έρχεται από τα ηλιακά μας. Η αντλία θερμότητας συνεισφέρει τους χειμερινούς μήνες όταν συνεχής συννεφιά εμποδίζει την παραγωγή ζεστών νερών χρήσης από τα ηλιακά κάτοπτρα.

 

 

7.Ποιες είναι οι καλύτερες μάρκες αντλιών θερμότητας;

Εδώ ισχύει ότι και για τα κλιματικά μηχανήματα.

Δεσπόζουν οι Daikin και Mitsubishi Electric.

Βεβαίως υπάρχουν και άλλα brands που αξίζουν την προσοχή μας για διάφορους συνδυασμούς ποιότητας – τιμής.

Ισχύει και για τούτον το κλάδο ότι ισχύει και για τον κλάδο των αυτοκινήτων.

Μόνο που επειδή η αντλία θερμότητας συνοδεύεται και από εγκατάσταση η οποία με την σειρά της επηρεάζει την τελική ποιότητα της αντλίας θερμότητας στην λειτουργία της, ο πελάτης οφείλει να αναζητά τον κατάλληλο μελετητή – εγκαταστάτη ο οποίος με την σειρά του και σύμφωνα με την εμπειρία και την τεχνογνωσία του θα του υποδείξει την κατάλληλη λύση.

 

8.Μπορώ να βρω αντλίες θερμότητας στην πλατφόρμα Skroutz;

Η απάντηση είναι ναι.

Θέλει όμως προσοχή και μεγάλη επιφύλαξη.

Στην γνωστή πλατφόρμα μπορεί κανείς να βρει μοντέλα αντλιών θερμότητας και να συγκρίνει τιμές.

Θέλει όμως μεγάλη προσοχή διότι η αντλία θερμότητας δεν είναι ένα σύνηθες καταναλωτικό προϊόν όπως πχ ένα laptop, μια τηλεόραση, ένα σίδερο.

Η αντλία θερμότητας απαιτεί σωστό υπολογισμό για να ταιριάζει στις θερμικές ανάγκες της κάθε οικείας, εξαιρετική ποιότητα εγκατάστασης ώστε όλο το σύστημα να δουλεύει σωστά για χρόνια.

Δηλαδή, η αντλία θερμότητας δεν είναι ένα απλό εμπορεύσιμο προϊόν. Είναι ένα έργο. Έργο, που όπως κάθε έργο, απαιτεί μελέτη και εγκατάσταση από εξειδικευμένες επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις που έχουν τα έργα τέτοιου είδους ως αντικείμενο εργασιών τους.

Το Skroutz και κάθε τέτοια πλατφόρμα είναι για εμπορική – καταναλωτική χρήση. Όχι εργοληπτική. Συγκρίνει τιμές προϊόντων και όχι έργων.

Βεβαίως συμμετέχουν εργοληπτικές και εταιρείες μελέτης και εγκαταστάσεων στις πλατφόρμες αυτές.

Αλλά πολλές φορές χάνεται η αξία που προσδίδει μια σωστή μελετητική και εργοληπτική εταιρεία στον πελάτη από τον εμπορικό πόλεμο που προκρίνει η Skroutz και η κάθε Skroutz για να ενισχύει τα έσοδά της.

Η αντλία θερμότητας , λέμε ξανά, δεν είναι ένα μεμονωμένο εμπορικό προϊόν. Κριτήριο για τον πελάτη πρέπει να  αποτελεί το κύρος της εταιρείας που θα την πουλήσει και θα την εγκαταστήσει και η σχέση του πελάτη με την εταιρεία.

Όχι μια μεμονωμένη τιμή προϊόντος στην κάθε Skroutz.